.

Ikan Masak Tiga Rasa




Bahan-Bahan

1 ekor Ikan Kerapu

cili padi - di hiris kasar

1 biji bawang besar - dipotong bulat

3 biji bawang kecil - dirajang

2 ulas bawang utih - dirajang

sedikit oyster sauce, fish sauce

sedikit minyak bijan

1 senduk kecil lemon paste

sedikit daun ketumbar atau daun pudina

sedikit tepung jagung

air dan garam secukupnya


Cara-cara

Ikan dibersihkan, kemudian dilumurkan dengan garam dan digoreng setengah garing dan diangkat.

Tumis bawang putih, bawang kecil, cili padi dan bawang besar hingga layu dengan minyak bekas ikan tadi dan sedikit minyak bijan. Setelah layu, masukkan sedikit fish sauce, oyster sauce dan lemon paste, dikacau rata dan masukkan sedikit air (jika ingin lebih berkuah, lebihkan air).



Setelah mendidih, tuangkan campuran tepung jagung dan air dan di kacau hingga pekat.

Masukkan daun ketumbar atau daun pudina dan segera diangkat. Tuangkan kuah keatas ikan yang telah digoreng tadi dan hidangkan ketika panas
.
Previous
Next Post »
widgets
0 Comments
Disqus
Fb Comments
Comments :